Hartcoherentie

HARTCOHERENTIE


Als we inademen versnelt onze hartslag, als we uitademen vertraagt die. Als we de twee op een regelmatig tempo afwisselen, spreken we over hartcoherentie.


Onze hartslag wordt beïnvloed door onze gedachten, emoties én onze ademhaling. Bepaalde zorgen en stress doen onze hartslag versnellen en maken dat er geen evenwicht is tussen spanning en ontspanning. De coherentie is zoek. Via onze ademhaling en vooral de focus erop kunnen we niet alleen ons hartritme maar ook onszelf in evenwicht brengen. 

(https://www.biofeedbacktraining.be/hartcoherentie)


Hartcoherentie is meetbaar met specifieke softwaresystemen. Behalve de snelheid van je ademhaling meet deze software ook de tijd tussen de polsslagen in. Het gaat om duizendsten van seconden. We zien dat die nooit gelijk is. De weteschap spreekt van hartritmevariatie of hartritmevariabiliteit: de continue versnelling en vertraging van het hartritme. Dit heeft niets te maken met hartritmestoornissen. 

(Geeraerts K., Van Nieuland L., 2017, p. 73)


De wetenschap heeft ondertussen bewezen dat er een duidelijke link is tussen het hart, het brein en de ademhaling. 

In een harmonieuze staat van werking van het hart geeft het lichaam hormonen vrij. Twee belangrijke hormonen zijn oxytocine en dopamine. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Een verhoging van dit hormoon heeft een positief effect op je gemoedstoestand. (Geeraerts K., Van Nieuland L., 2017, P. 77)

Het hormoon wordt geproduceerd in de hersenen. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteeem van de hersenen. Het zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen.  (https://herseninstituut.nl/het-brein/begrippenlijst/dopamine/)


HOE?


De eerste afspraak is een intakegesprek. We onderzoeken de stressfactoren, stresssituaties en triggers. 


In de verdere sessies krijg je uitleg over:


- Het stresssysteem

- De drie breinen

- Emoties en het zenuwstelsel

- De hart-brein verbinding

- Leven vanuit hartcoherentie


We oefenen iedere sessie met het feedbacksysteem waarbij je hartrimte via een oorsensor, verbonden aan de PC, gemeten wordt. Zo krijg je na een aantal sessies inzicht in je progressie. Om deze vooruitgang te bekomen is het noodzakelijk om dagelijks thuis te oefenen. Er is de mogelijkheid tot het huren van een sensor of moonbird mits het betalen van een waarborg. Samen gaan we op zoek welke apps, websites,oefeningen jou het beste ondersteunen.

Breathe in - Breath out


Repeat