Wandeltherapie

WANDELTHERAPIE


WAT?

 

Wandelen!? Een evolutionaire, anatomische verandering die onze overlevingskansen als mens in de geschiedenis, enorm vergroot heeft. Onze tweevoetigheid heeft het mogelijk gemaakt dat we ons vanuit Afrika, al wandelend over de hele wereld verspreidden. Rechtop lopen heeft ons allerlei fysieke voordelen bezorgd maar daarnaast is wandelen ook ongelooflijk goed voor onze geest. 


Vandaar de combinatie: al stappend in therapie. Kleine stappen, grote sprongen, gehaaste passen, trage slenteringen. Voeten die wankelend, stabiel of vastgeroest op de grond staan. We stappen vooruit,  achteruit of we staan stil.  Dit doen we ook bij datgene wat in jouw leven aandacht vraagt. Samen op pad, onderzoekend of er nieuwe wegen mogelijk zijn. Indien nodig van richting veranderen.


De eerste sessie is een intakegesprek, vanaf de 2de sessie gaan we al stappend op pad. De wandelsnelheid is afgestemd aan jouw wandeltempo. De afstand varieert tussen 3 à 4 km per wandeling en de plaats wordt onderling afgesproken.

    

WAAROM?


Wandelen is bewegen, je spieren krijgen een betere doorbloeding, je ademhaling verdiept en er komt meer zuurstof in je lichaam. De organen worden gestimuleerd, het bindweefsel ontspant en de stofwisseling wordt gestimuleerd. Als we opstaan en wandelen voltrekt zich een verandering in de hersenen en het lichaam: we worden 'cognitief mobiel', onze hersenactiviteit veranderd. Regelmatig wandelen fungeert als een rem op het verouderen van onze hersenen. Wandelen wordt in verband gebracht met een verhoging aan creativiteit, de stemming en het verscherpen van het denkvermogen.

 


WIE?


Voor diegenen die letterlijk en / of figuurlijk "vast zitten" in het leven kan beweging perspectieven bieden. Als het alleen niet lukt om terug in beweging te komen kan het helpen om hier tijdelijk ondersteuning in te krijgen. Dit kan voorkomen bij mensen met depressieve gevoelens, een burn-out maar ook CVS of fibromyalgie.

Wandeltherapie geeft de mogelijkheid bewust contact te maken met ons lichaam, onze spanningen en de behoeftes die er zijn. Tijdens wandelingen zijn alle thema's en bijhorende emoties welkom. En indien er stilte nodig is mag deze er ook zijn. 


Wandelsessies kunnen gecombineerd en/of afgewisseld worden met gesprekstherapie, EMDR of ademcoaching. Het doel en de betekenis hiervan worden in overleg besproken.


Een pad ontstaat door er op te lopen


Franz Kafka